Trekker i festbremsen

Finansavisen lagde en dobbelside om Grieg Investors investorseminar under tittelen “Trekker i festbremsen”. Aksjestrateg James Montier i GMO mener børsene har steget for mye.

– Markedet balanserer på kanten av et stup med større nedside enn oppside. Avkastningen er lav både i obligasjoner og aksjer, og begge investeringsklassene er etter vårt syn for dyre, sa James Montier i det amerikanske forvaltningsselskapet GMO.
– Investorene befinner seg mellom barken og veden. Enten får du en begrenset erosjon av kjøpekraft fra å sitte på kontanter, eller en mer usikker – men potensielt langt større tapsrisiko – av å eie for mye aksjer. Ikke et særlig attraktivt valg, sier han.
Mye av skylden legger Montier på sentralbankene, og særlig USAs sentralbanksjef Ben Bernanke, som han mener fyrer oppunder festen i stedet for å motvirke den.
– Sentralbankens jobb er å ta bort punchbollen akkurat i det festen er å ferd med å komme i gang.Bernanke deler i stedet villig ut gratis drinker i håp om å få seg noe, og oppmuntrer alle til å se markedet gjennom ølbriller, sa Montier.
Daglig leder i Grieg Investor, Øistein Medlien og analysesjef Joachim Jellum ble også sitert i saken.
Analysesjef Joachim Jellum i Grieg Investor deler mange av de samme grunnholdningene som James Montier.
– Blant annet deler vi ydmykheten over at man ikke vet noe om hva fremtiden bringer. Det er likevel ikke alt vi er enige i, og han har ikke alltid rett i sine spådommer, sa Jellum.